210 96 006 63 - 4

Ποδιατρική & Παθήσεις

«Η Ποδιατρική – Ποδολογία, αποτελεί αυτόνομο επάγγελμα υγείας και αποσκοπεί στην διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τον άκρο πόδα.» Το παραπάνω αποτελεί τον διεθνή ορισμό, όπως προβάλλεται σε ιατρικά λεξικά. Όμως δεν είναι και τόσο σαφές για τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και αναρωτιέται από …ποιο σημείο του ποδιού και κάτω αναλαμβάνει αυτή η ειδικότητα ? Και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση σε αυτό, μιας και ενώ σαν ειδικότητα επικεντρώνεται από τα γόνατα και κάτω, πολλές φορές προβλήματα του άκρου ποδός, μπορεί να επιφέρουν ενοχλήσεις / συμπτώματα στα γόνατα, ισχία ή ακόμη και στην Σπονδυλική στήλη.

Η απάντηση που δίνω συνήθως όταν με ρωτάνε είναι η εξής: « Εάν υπάρχει κάποιος προβληματισμός, ενόχληση, πόνος από την μέση του σώματος και κάτω, αξίζει πιστεύω να συμβουλευτείτε έναν ποδίατρο-ποδολόγο. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν άπτεται της ειδικότητας του, εκείνος θα σας κατευθύνει, στον αρμόδιο επαγγελματία υγείας – Ιατρό σύμφωνα με το πρόβλημα που υπάρχει (Αγγειολόγο, Ορθοπεδικό, Ρευματολόγο, Φυσικοθεραπευτή κτλ.) »

Οι Παθήσεις δεν είναι λίγες για το μικρό αυτό τμήμα του σώματος, από την στιγμή που αποτελεί την βάση στήριξης & βάδισης μας. Πολλές φορές, άλλες παθήσεις που προσβάλλουν άλλα συστήματα εσωτερικά (Ρευματοειδή Αρθρίτις, Σακχαρώδης Διαβήτης, Αυτοάνοσα νοσήματα κτλ.) εξωτερικεύονται στο πόδια. Ενδεικτικά οι παθήσεις – προβλήματα που αναλαμβάνει η ποδιατρική – ποδολογία είναι:

Α) Προβλήματα νυχιών – κάλων, όπως ή είσφρυση του νυχιού στα γύρω μαλακά μόρια (μπαίνει στο κρέας), η υπερτροφία, δυσμορφία αυτού (παχύ, σχήμα ακανόνιστο), υπερκερατώσεις (κάλοι – τύλοι) σχάσεις πτερνών, ξηρότητα κτλ.


Β) Δυσμορφίες άκρου ποδός / δακτύλων
, όπως η γαμψοδακτυλία, βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), δύσκαμπτος Μέγας Δάκτυλος, σφυροδακτυλία, κτλ. με συντηρητικούς τρόπους, μέσω συμβουλών, κατασκευή ειδικών ναρθήκων, και άλλες τεχνικές που αποσκοπούν στην μείωση των συμπτωμάτων – ενοχλήσεων.


Γ) Υψηλού κινδύνου ασθενείς,
με την έννοια ότι ορισμένες ομάδες ασθενών με συγκεκριμένες παθήσεις-νοσήματα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε προβλήματα στα πόδια τους για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών (Διαβητικό πόδι, Δυσμορφίες έντονες δακτύλων από Ρευματοειδή, προβλήματα συνδετικού ιστού-κολλαγόνου, νευρολογικά, ισχαιμία κτλ).


Δ) Εμβιομηχανικές διαταραχές στάσης & Βάδισης
, όπως πλατυποδία, βλαισοτης πτέρνας, κοιλοποδία, βάδισμα προς τα έσω, έξω ή στις μύτες των ποδιών, ανισοσκελία κτλ.


Ε) Αντιμετώπιση ενοχλήσεων / πόνου
, απόρροια συνήθως των παραπάνω καταστάσεων όπως τενοντίτιδες, πόνοι πτέρνας, άκανθα, μεταταρσαλγία, νεύρωμα Μόρτονς, κάταγμα κόπωσης, σύνδρομα τριβής, υπέρχρησης, γενικότερα πόνοι στα δάκτυλα, ποδοκνημική, γόνατα, ισχία, μέση.


Ζ) Γενικότερες συμβουλές
σχετικά με την χρήση υποδημάτων, την φροντίδα των ποδιών, διάφορες ασκήσεις ενδυνάμωσης, και προτροπή για τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής, συνήθειες, η ακόμη και περαιτέρω έλεγχο, σε άλλους λειτουργούς υγείας ή άλλες εξετάσεις, προς όφελος της συνολικής υγείας του ασθενούς όταν χρειάζεται.

Ο Λουκάς Θειάσπρας είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ποδιατρικής Σάλφορντ στο Μάντσεστερ, Αγγλίας και είναι απο τους πρώτους Ποδίατρους - ποδολόγους στην Ελλάδα, με πολυετή εμπειρία, σε όλο το φάσμα της ποδιατρικής.


Έχει συνεργαστεί με νοσοκομεία / κλινικές στην Αγγλία & Ελλάδα, σε τμήματα τέτοια, όπου απαιτείται η συνεργασία, η ομαδικότητα και ο σεβασμός προς όλα τα επαγγέλματα Υγείας και δεν διστάζει να παραπέμψει, όταν κριθεί απαραίτητο, πρός όφελος του ασθενούς του.


Εγκάρδιος, φιλικός, χωρις αυστηρές τυπικότητες, του αρέσει να ενημερώνει και να επεξηγεί στον ασθενή του, κάθε ηλικίας, την φύση του προβλήματος καθώς και το επερχόμενο θεραπευτικό πλάνο, με λόγια απλά, ενισχύοντας την εκπαίδευση, την εμπιστοσύνη αλλά και την επικοινωνία με τους ασθενείς του.


Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, διευκρίνηση ή απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης

Ραντεβού

Κλείστε Άμεσα Ραντεβού

στο 2109600663

Επικοινωνία

mapΠελοποννήσου 6, Αργυρούπολη

mapΤηλ.: 2109600663 - Κιν.: 6944323772 - Φαξ: 2109600665